hovius Groeve_525
De Groeve, Bakkerij Hovius, foto omstreeks 1912-1913
Bakkerij Hovius is de voorloper van de bakkerij in Zuidlaren. Dit is de enig bekende foto van de Hovius in de Groeve.
bron: R. Boelens
OZL0200_52502
De Groeve, dorpsgezicht, jaartal omstreeks 1920.
Op de achtergrond het oude tolhuis.
bron: R. Boelens
Commentaar bij de foto:
Deze foto is volgens mij gemaakt ter hoogte van nu Hunzeweg 42 tussen de brug en café de Buurman. Er is verder nergens in het dorp een dergelijke bocht in de weg aanwezig. Op de achtergrond is het oude tolhuis zichtbaar. Dit tolhuis is er niet meer. Als je van dit stuk een nauwkeuriger detail hebt kan ik die nog vergelijken met een copie van een krantenknipsel met het oude tolhuis in 1933 van de andere kant gefotografeerd. De boerderij rechts ziet er niet meer zo uit (Hunzeweg 38). Er is ooit een nieuwe buitenmuur omheen gezet. Het ornament op het huis rechts van de boerderij kan als je hiervan een nauwkeuriger detail hebt het bewijs zijn. Deze boerderij is duidelijk zeer oud, echter ook hier is het nodige met de buitenmuur gedaan, maar de ornamenten boven de ramen lijken mij origineel. De boerderij links is er niet meer, hier staat nu een rijtje woningen. De datering moet voor ca 1921 zijn. Zuidlaren (las ik bij molen de wachter) kreeg in 1921 elektriciteit en op latere opnamen vanaf de brug zijn de elektriciteitspalen zo te zien, dat op deze foto één paal en overstekende draden zichtbaar zouden moeten zijn. Ook stond links van het tolhuis een paal met lantaarn die ondanks de bomen zichtbaar zou moeten zijn. De 3 of vier opnamen die ik tot nu toe heb gezien zijn meestal vanaf de brug en in de zomer. Hierdoor zijn vaak de voorgevels slecht zichtbaar en dus is vergelijken moeilijk.
(A. Hoogerwerf)
groeve tolhuis
de Groeve, Tolhuis, jaartal onbekend, (foto vanuit het noorden genomen)
klik op de foto voor het originele krantenartikeltje
bron: Weekblad “Het Noorden in woord en beeld”  www.noordnl.nl

img720_800

de Groeve, Tolhuis, jaartal 1933, (foto vanuit het Zuiden)
Zie ook de tekst bij de foto hieronder.
Ik heb met mijn tante gesproken, zij vertelde mij dat de familie Hostee in het Tolhuis woonden van ongeveer  1932 tot ergens rond 1949-1951. Ze vertelde dat ze daar ook woonden nadat het huis al niet meer in gebruik was als Tolhuis. Op de foto met het Tolhuis en het paard hierboven, lijkt de mevrouw in de deuropening erg op mijn oma en het kleine meisje moet mijn tante Rie zijn. De man met de lichte trui met de rug naar de camera lijkt erg op mijn opa (James Hofstee, Perth Astralie)

dad rie toll hoouse_800

de Groeve, Tolhuis, foto genomen na de oorlog
Dit is een foto met mijn vader links voor de auto, hij is Jan Freerk Hofstee en zijn zus Rie Hofstee rechts. Ik weet niets van de auto. het huisje achter de auto is het Tolhuis bij de Groeve. Mijn opa verkocht cake aan mensen die langs de Tol kwamen. Mijn opa woonde in het Tolhuis tot na de oorlog voor hij naar Australie vertrok. Zijn naam was Klaas Hofstee en mijn oma was Matha Hofstee (Harms), ze zijn beide inmiddels overleden (James Hofstee, Perth Australie).
bron: James Hofstee, Australie